Advokaten i forskellige brancher

Jurauddannelsen er efter sigende både hård og lang, men kan til gengæld også lede til mange forskellige jobs, positioner og arbejdsopgaver. Her kan du læse om, hvad forskellen er på juristen og advokaten, og hvordan uddannelsen i jura kan benyttes på forskellig vis i dansk erhverv.

Jurist eller advokat

For at kunne kalde dig jurist, så skal du igennem en grunduddannelse på 3 år, som vil give dig titlen BA jur., eller en bachelorgrad i jura. Efter den 3-årige grunduddannelse læser man en overbygning på to år, hvorefter man som færdig jurist kan kalde sig cand.jur. og altså har en kandidatgrad i jura.

Uddannelsen til jurist kan tages på 4 universiteter i Danmark; Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Århus Universitet.

For at kunne kalde sig advokat, er det ikke nok at være uddannet jurist. Du kan kalde dig advokat når du har været advokatfuldmægtig under en uddannet advokat i 3 år. Her skal du arbejde med praktisk juridisk arbejde i en juridisk virksomhed eller på et advokatkontor.

Salg og køb af fast ejendom

Som uddannet jurist eller boligadvokat kan du arbejde hos en bank eller som konsulent hos en ejendomsmægler eller lignende. Her er det din opgave at vurdere eventuelle skader eller værdier i en bolig, som kan øge eller sænke prisen.

Dette arbejde bliver særlig brugt i situationer, hvor en køber af et hus finder alvorlige fejl og mangler på huset eller lejligheden, som ikke har været noteret i diverse tilstandsrapporter og kontrakter. He har køber eksempelvis købt en bolig, uden at vide at dele i husets fundament udgør en risiko for beboerne. Dette skal køber ikke stå det ansvar for, hvorfor en boligadvokat bliver bragt ind i sagen.

Designhandel og detail

Også i almene virksomheder der eksempelvis har med detailhandel eller produktsalg at gøre, kan man have brug for en fastansat jurist til at varetage vigtige opgaver.

Et eksempel kunne være en designvirksomged som Georg Jensen Damask eller Flying Tiger Copenhagen, hvor man som jurist kan tage sig af varemærkesager. Her er der et konstant behov for at holde øje med, at de produkter der designes, produceres og sælges, ikke overtræder ophavsretter, patenter eller lignende. Samtidig skal man som jurist i en sådan virksomhed også sørge for, at andre ikke bryder samme lovgivning mod egne designs.

Klassisk sagføring

Som uddannet advokat er din vigtigste funktion at rådgive dine klienter. Du skal rådgive dine klienter så de enten kan undgå at komme for en domstol, eller så de klarer sig bedst muligt i en mulig retssag.

Som advokat kan du alt efter erfaring og vundne sager, føre retssager i byretten, landsretten eller i højesteret. Her kan du føre sager som enten anklager eller forsvarer. Anklagerens arbejde består i at tiltale dømte i en retssag.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.