Sådan håndterer man et dødsbo

Der er ikke nogen der ønsker at ens nære går bort, men alligevel kommer vi allesammen ud for det på tidspunkter i vores liv. Når det sker, vil de i langt de fleste tilfælde være en god ide at alliere sig med en advokat for sikre sig, at alt går som det skal. Her kan du læse lidt om de ting du skal være opmærksom på.

Hvis man overtager et dødsbo, skyldes dette i sagens natur, at der er en der er gået bort. Omstændighederne er derfor aldrig de bedste. Man kan blive overvældet af sorg, og der er rigtig mange ting der skal tages stilling til. Hvordan dødsboet skal varetages kommer i høj grad en på, hvem det er der overtager det, og hvilken form af arving man er. Et boskifte som det hedder, er når afdødes værdier som netop hus og indbo skal deles mellen arvingerne, så alle arvinger får det der tilkommer dem.

Den juridiske proces omkring et dødsbo er at bedemanden indberetter dødsfaldet til præsten i området. Præsten (eller kordegnen) registrer efterfølgende dødsfaldet, hvilket betyder at det kommer til kendskab for skifteretten og folkeregistret.

Forskellige former for behandling af dødsboer

Der er mange forskellige former for behandlinger af dødsboer, hvordan de skal behandles afhænger af, hvem det er, at den afdøde efterlader sig.

Er der tale om et ældre ægtepar, hvor den ene dør før den anden, vælger man ofte det, der kaldes for et uskiftet bo. Her kan den efterladte overtage alt og skal ikke betale arv til børnene. Denne form for bo er det mest benyttede, i de tilfælde, hvor der ikke er tale om en større arv på mere end ca. 700.000 kroner.

Et privat skifte bruges ofte i de tilfælde, hvor der ikke er en ægtefælle, og hvor arvingerne er enige om, at der ikke skal en bobestyrer involveres i processen. Det kan være søskende, der skal arve alt og er enige om alt. De fleste vil dog stadig alliere sig med en advokat, da det godt kan være komplekst selvom man er enige om alt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.