Der er mange ting at tage hensyn til, og ting man skal overveje nøje, når man vælger at starte virksomhed. Hvilken virksomhedsform skal man vælge, hvordan skal en eventuel ejeraftale udformes, og hvad skal man være opmærksom på, når man vælger erhvervslokaler, der skal huse medarbejdere?
Vi giver dig et hurtigt overblik over, hvilke faktorer du skal være særligt opmærksom på, når du starter virksomhed, så du ikke kommer til at stå i en situation, der giver dig unødig hovedpine og grå hår.
Virksomhedsformer: vælg den rigtige
Du bør grundigt overveje, hvilken virksomhedsform der er mest optimal for dig og din virksomhed. Der findes flere former for virksomhedsformer: enkeltmandsvirksomhed, interessentskab, anpartsselskab, iværksætterselskab eller aktieselskab. Alle virksomhedsformer har hver deres fordele og ulemper forbundet med sig, men der er dog nogle faktorer, der er særligt relevante at sammenligne: startkapital, hæftelse, administrative krav, beskatning og årsrapport. Det er vigtigt, at du undersøger disse faktorer nøje og vurderer, hvad der skal gøre sig gældende for din virksomhed.
Holdingselskab eller ej?
Et holdingselskab er et selskab, der ejer andre virksomheder og er derfor ikke en selvstændig virksomhedsform. Opsættes en holdingstruktur betyder det oftest, at du personligt stifter et holdingselskab mens dette selskab ejer et eller flere driftsselskaber. Du kan med denne overføre overskuddet i driftsselskabet skaffefrit til holdingselskabet. Denne skal dog eje mere end 10 % af driftsselskabet. En af fordelene ved dette er, at hvis din virksomhed mod forventning går konkurs, mister du ikke den opsparede formue, da kreditorer som hovedregel ikke kan gøre krav gældende hos holdingselskabet. Der vil dog være nogle mindre udgifter forbundet med at have et holdingselskab, da der skal føres særligt regnskab for holdingselskabet.
Spar ikke på juridisk rådgivning
Det kan være en dyr affære at starte egen virksomhed, men der er dog særligt ét sted, man ikke skal spare: juridisk rådgivning. Det er særligt, når du skal finde erhvervslokaler til din virksomhed, at en boligadvokat kan være en rigtig god investering, så du ikke køber katten i sækken.
En boligadvokat varetager 100 % dine interesser, og ikke sælgers, som en ejendomsvælger vil gøre. Boligadvokaten kan hjælpe dig med komplekse dokumenter, der er svære at tyde, udarbejdelse og advokatforbehold og generelt sikre dig, at du undgår dyre og ubehagelige overraskelser. Og når du engang skal sælge dine lokaler igen, kan boligadvokaten igen sikre dig et godt og sikkert salg. Du kan læse meget mere om, hvordan en boligadvokat kan hjælpe dig og din virksomhed her.
Der er selvfølgelig mange flere faktorer du skal tage stilling til, når du skal starte dig egen virksomhed. Men dét at vælge virksomhedsform og finde erhvervslokaler, kan dog hurtigt vise sig at være en bekostelig affære, hvis ikke man har styr på tingene.